2015-11-27 15:13:15• hírek • Kocsis Zoltán

Az ötletre szükség volt, az ötletgazdára viszont már nem

Amint arról a Szatmár.ro is beszámolt, csütörtök délelőtt megtartották az Iparosotthon felújítási projektjének záró konferenciáját. Az eseményre sok mindenkit meghívtak, sokan részt is vettek rajta, ám néhány személy hiányzott. „Csak" az ötletgazdáról és a beruházás elindítójáról „feledkeztek meg" a szervezők!

„A sajtóban olvastam az eseményről. Azonnal felhívtam Dorel Coica polgármester urat, aki sajnálatának adott hangot és azt mondta, a projektvezető feledékenysége az oka", mondta nem titkolt iróniával Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója. Nem mellesleg az a személy, akinek a fejében 2011 őszén megfogalmazódott az ötlet és aki kidolgozta a pontos stratégiát Szatmárnémeti egyik legpatinánsabb épülete, az Iparosotthon megmentéséről. „Személyesen utaztam Temesvárra, hogy a szakemberek felbecsüljék, mennyibe is kerülhet az épület rehabilitálása. A becslés összegének előteremtésében is közreműködtem", magyarázta Békéssy a pénteki sajtótájékoztatóján.

„Félreértés ne essék, nem a személyi sértettség beszél belőlem. De úgy gondolom, mint fontos partner, az ügynökség is megérdemelt volna egy meghívót, az én és kollégáim munkája is benne van abban, hogy az Iparosotthon újjászületett", jelentette ki. „Azt is el szerettem volna mondani, mi lesz az épület sorsa. A szatmáriaknak tudniuk kell ezt", tette hozzá.

„Josef Hölczli (a Kisiparosok Kamarájának elnöke, szerk.) segítségével cégeket kerestünk meg, akik hajlandóak műhelyeket működtetni, ezekért pedig még bérleti díjat is fizetni az Iparosotthonban", magyarázta.

Az épület működtetésének alapelképzelése, hogy a műhelyekben a cégek különböző mesterségeket tanítanak majd elsősorban azoknak a fiataloknak, akik 18. életévük betöltése után kikerülnek a szociális rendszer védőhálója alól. A hagyományos mesterségek újjáélesztése szintén szerepel az elképzelések között, míg a spanyolfallal akár több részre is elkülöníthető egykori moziterem kiállításoknak, konferenciáknak adhat otthont, az udvar pedig akár nyári színháznak is.

„Hogy mindennek mi köze a környezetvédelmhez? Egyrészt, ha hozzáértő kezek dolgoznak az alapanyagokkal, akkor racionálisabb a feldolgozás, kevesebb a hulladék. Másrészt igyekszünk komoly hangsúlyt fektetni az újrahasznosítható energiaforrásokra, alapanyagokra is", szögezte le Békéssy.

Nem az ötletgazda volt az egyetlen neves hiányzó csütörtökön, a konferenciára „elfelejtették" meghívni Ilyés Gyula korábbi polgármestert is, aki ebben a tisztségében emlékezetes harcot vívott a projekt elindítása érdekében Szatmárnémeti történelmének egyik leghosszabb és legparázsabb rendkívüli tanácsülésén.

Kereskényi Gábor is szóvá tette a "felejtést"

A csütörtöki rendes havi tanácsülésen felszólalt Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke is. Mint fogalmazott, nagy hibának tartja, hogy az épület felújításával kapcsolatos projekt lezárására nem kaptak meghívást olyan személyek, akik sokat dolgoztak annak sikeréért.

"Bízom benne, hogy a következő nagy volumenű projektek lezárásánál - mint például az Északi színház épületének a felújítása, nem feledkeznek majd meg azokról, akik az elmúlt mandátumban sok energiát és időt fektettek a sikeres projekt elkészítésébe" - mondta az egykori alpolgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: